Életünk derekán, vagy inkább alkonyán….. Devalválódjunk vagy írjunk egy új fejezetet az életünkben?

Durr bele keményen…..   Vajon meddig élünk?

A jelenlegi felmérések szerint manapság általában 34 évvel tovább élünk, mint 100 évvel ezelőtt. Ezt az élettartam növekedést a biztosító társaságok tudják a legjobban, és használják ki mindenekelőtt.

Mi is kihasználjuk?

Gondoljuk csak el. Ez a különbség kitesz egy egész második felnőttkort, amennyivel hosszabb lett az. Viszont ami nagyon fontos, hogy kultúránk még nem barátkozott meg azzal, hogy ez valójában mit is jelent.

Még mindig abban a régi paradigmában élünk, miszerint a kor boltíves formát vesz fel.

 

Életgörbénk a szemléletünk függvényében

 

A régi metafora erre:

megszületünk, életünk közepén vagyunk a csúcson, és szép lassan hanyatlunk az elhülyülés irányába.

Ez a patológia szerinti életkor. Ám a filozófusok, orvosok, tudósok kezdik újszerűen látni, és egyben cáfolni is a régi paradigmát.

Arra jönnek rá, hogy valójában van az életünknek egy olyan fejlődési szakasza, amelynek megvan a maga jelentősége. Az a kérdés merül fel bennük, és bennünk is fel kellene, hogy merüljön – hogy hogyan használjuk ki ezt az időszakot:

Hogyan éljük meg sikeresen?

Belevágjunk valami újba, másba?

Kezdjük el élni azt az életet, amit talán mindig is szerettünk volna, de az élet vagy leginkább mi saját magunk – meggátoltuk?

Mi az ideillő új metafora a korosodásra?

Képzeljünk el egy lépcsőt, amit életünk során megmászunk. Lehet, hogy fizikailag már kevésbé bírunk el egy lépcsőmászással, de az emberi szellem…

 

Photo by Dominic Liam/ Art Artiede

 

Az emberi szellem fel tud menni ezen a lépcsőn. Az emberi szellem felfelé emelkedése, amely a bölcsesség, a teljesség és a hitelesség felé vezet bennünket.

Ezért a kort ne patológiai szemmel nézzük, hanem potenciálként.

Ez a potenciál nemcsak a szerencsés keveseké. Az amerikai kutatásokból az derült ki, hogy az 50 feletti ember egyre jobban érzi magát, kevésbé stresszes, kevésbé ellenséges, kevésbé aggódó. Egyre inkább az azonosságokat vesszük észre, a különbségek helyett. Néhány tanulmány meg egyenesen azt állítja, hogy boldogabbak vagyunk.

 

És vajon mi a helyzet nálunk, Magyarországon?

Nem tudom. Csak feltételezéseim vannak….

Feltételezem, hogy csak kevés 50 feletti ember érzi ezt…. bevallom én sem ezt éreztem. Tele voltam félelmekkel, kételyekkel, bizonytalansággal.

De most, hogy életem harmadik felvonását élem, azt veszem észre, hogy soha nem voltam ennyire kiegyensúlyozott, félelemmentes. Erőteljes érzések. Amikor már az életünk derekán járunk, – szemben azzal, amikor még kívülről tekintettünk rá, minden félelmünk elmúlik.

Észrevesszük, hogy még mindig ugyanazok vagyunk, sőt még inkább azok vagyunk.

Picasso mondta egyszer: „Sok időbe telik megfiatalodni.”

 

De tényleg nem akarok romantikázni az öregedésről……Nyilvánvaló, hogy semmi garancia nincs arra, hogy életünk második fele gyümölcsöző és növekedéssel teljes legyen.

 

Néhányak számára ez szerencse kérdése. Nyilvánvaló, hogy néhányak számára ez genetikus. Valójában egyharmad arányban genetikus. És ezzel kapcsolatban semmit sem tehetünk. Azonban ebből következik, hogy 2/3-arányban befolyásolhatjuk, hogy mennyire érezzük jól magunkat ebben a felvonásban.

Mit tehetünk annak érdekében, hogy ezeket az éveket tényleg sikeressé tehessük, és arra használjuk, hogy valami kiugrót vigyünk végbe.

Visszatérve a lépcsőhöz….

 

 

ez nagyon fura lehet az idősebbek számára, azt a tényt véve alapul, hogy bizony a lépcsőzés fizikailag nagyon sok idősebb embert állít kihívás elé… magamat is beleértve ….

 

Mint tudjuk, az egész világra kihat egy bizonyos univerzális törvény: az entrópia, a termodinamika 2. főtétele. Az entrópia azt jelenti, hogy a világon minden, de minden hanyatló állapotban van, hanyatlik, a rendezett rendezetlenné válik… ebbe a témába most nem megyek bele, hisz nem értek hozzá.

 

 

Azonban a kutatók többsége is egyetért abban, hogy egy kivétel van, nevezetesen: az evolúció, az emberi szellem, amely képes továbbra is felfelé fejlődni….. nos ez az a bizonyos lépcső, ami elvezet bennünket a kiteljesedés felé, a hitelességhez, a bölcsességhez.

 

Ez a felfelé emelkedő lépcső bekövetkezhet egészen extrém fizikai kihívások esetén is. A New York Times lehozott egy cikket egy Neil Selinger nevű férfiról, aki 57 éves nyugdíjas ügyvéd volt. Tehát élete második felét élte már…. Ez az ügyvéd aki csatlakozott a Sarah Lawrence írócsoporthoz, ahol végül megtalálta írói hangját.

 

 

Miért érdekes ez a történet?

Mert ő egy végzetes betegségben szenvedett, nevezetesen: Lou Gehring betegségben. Ez a betegség felemészti a testet, az elme azonban épp marad. Ebben a cikkben Sellinger úgy nyilatkozott mindenki számára érthetően, hogy mi is történik vele: „Ahogy az izmaim gyengültek, az írói vénám erősödött. Ahogy lassan elhagyott a beszédkészségem, úgy fedeztem fel a hangomat. Az elmúlás közepette növekedtem. Rengeteget vesztettem ugyan, de végül rátaláltam önmagamra”

Ő tényleg megtalálta azt a bizonyos lépcsőt…

 

Nos, mi mindannyian rendelkezünk szellemmel születésünknél fogva, néha azonban teljesen maguk alá temetik ezt a szellemet az élet kihívásai, az erőszak, a visszaélések,csalódások, elhanyagolások… és még hosszan lehetne sorolni.  Lehet, hogy még mindig szenvedünk ilyenfajta pszichés fájdalom, seb miatt. Lehet, hogy azt látjuk, hogy sok kapcsolatunk nem lett lezárva. Így aztán befejezetlenül érezzük magunkat.

 

Lehet, hogy a harmadik felvonás feladata az, hogy befejezzük önmagunkat?

 

Én is, mint ahogy szerintem a többség is átélte már, mikor közeledett élete második –harmadik felvonásához, hogy mi az, amit véghez kell vinnem ebben az időszakban.

Hogyan éljem meg?

De ahhoz, hogy erre a kérdésre választ kapjak, tudnom kellett azt is, hogy honnan jövök.

Így hát visszanéztem és tanulmányoztam az életem előző felvonásait, és próbáltam megérteni, hogy ki is voltam akkoriban. Aki tényleg akkor voltam és nem az, amit mások mondtak rólam, hogy ki vagyok, vagy akit ekként kezeltek. Idővel felfedeztem, hogy ez a folyamat, amin keresztülmentem, a pszichológusok elnevezése szerint: „az életösszegzés”.

 

Ez az életösszegzés képes új jelentőséget, tisztánlátást és egészen más értelmet adni az ember életének.

 

Mindenki felfedezheti, mint ahogy én is tettem, hogy van egy csomó dolog, ami miatt magunkat hibáztatjuk. Sok olyan dolognak, amit akkor magunkról gondoltunk, és valójában semmi, de semmi köze nem volt hozzánk.

Nem a mi hibánk volt: mi rendben vagyunk.

Ennek tükrében képesek vagyunk visszamenni az időben és megbocsátani mindenkinek, de leginkább saját magunknak. Képesek vagyunk felszabadítani magunkat a múltunk alól. Dolgozhatunk azon, hogy megváltoztathassuk a múlttal való kapcsolatunkat.

Lehet, hogy ez a jelen felvonásunk központi célja?

 

Az derül ki a kognitív kísérletekből, hogy amennyiben képesek vagyunk ezt megtenni, az neurológiai szinten is megnyilvánul. Idegi kapcsolódások jönnek létre az agyban.

Tudjuk, ha az idők során negatívan reagálunk a múlt egyes eseményeire és szereplőire, az idegpályákban ez rögzül a vegyi és elektromos jeleknek köszönhetően, amik áthaladnak az agyon. Az évek során ezek a rögzült idegpályák lesznek a „normális” érzetünk, még akkor is, ha ez nekünk rossz, hiszen stresszt, szorongást, aggódást….. eredményeznek.

Ez magyarázza azt is, hogy sokan miért szeretnek ebben a létállapotban maradni…. ebben a szenvedő állapotban érzik jól magukat.

 

Ha azonban vissza tudunk tekinteni, új szemszögből nézve a kapcsolatunkat a múlt eseményeivel és szereplőivel, az idegpályák megváltozhatnak! És amennyiben fenn tudjuk tartani a múltunkkal kapcsolatos pozitívabb érzéseinket, akkor az válik új normává. Olyan ez, mint amikor a termosztátot átállítjuk.

Fontos, hogy tudatában legyünk!

Nem maguk a tapasztalatok azok, amiktől bölcsek leszünk, hanem a megtapasztalt eseményeken való elmélkedéstől leszünk bölcsek — és ezek segítenek egésszé válni, ezek hozzák meg a bölcsességet és önazonosságot. Segít, hogy azzá váljunk, akik lehettünk volna!

 

Még nem késő…. sohasem késő elkezdeni, belevágni valami új, számunkra kedvező, bennünket kiteljesítő dologba…. legyen bármi is az.

Ebben a bizonyos korban…..életünk második felében, vagy az utolsó harmadában.

 

Inspiráció:
J.Fonda TEDx előadása

Hozzászólások